Leadercheck: Konstworkshop Virserums konsthall

Virserums konsthall har beviljats en leadercheck inom paraplyprojekt Attraktiv landsbygd 2.0 för delaktiviteten: ”Konstworkshop – Virserums örtagårds cyanotypier”

Konsthallen har en tradition att på somrarna genomföra aktiviteter framför allt för barn men även för kommunens invånare, besökare till både konsthallen, området och Virserum stad. Genom att konsthallen genomför uppskattade, väl planerade och professionella projekt ökar intresset för konsthallens verksamhet. Detta leder till att konsthallen får fler besökare, omnämns oftare i media och blir mer känd både regionalt och nationellt.

På 1840-talet uppfann astronomen Sir John Herschel i England en tidig fotografisk metod som kallas cyanotypi. Genom att bestryka papper med järnsalter, skapas ett material som reagerar på uv-ljus. När man lägger föremål eller glasnegativ på ett sådant papper, belyser det med solljus och sedan sköljer av överskottskemin i vatten, framträder en bild i blåskala. Metoden kom att användas flitigt framför allt av botanikern Anna Atkins men användes också att kopiera arkitektritningar, därav begreppet blåkopia eller blueprint. Konstnären Cecilia Ömalm arbetar med ljusinstallationer, printmetoder och skulptur. Hon började utforska cyanotypin för över 6 år sedan och har sedan dess utvecklat sätt att arbeta med metoden genom direktkopiering med organiskt material som läggs direkt på pappret. I workshopform introducerar hon denna roliga och uppskattade teknik att göra fina konstverk för deltagare som kan ta med sig föremål, gamla negativ eller använda växtdelar som finns på plats för att skapa bilder. Det ingår färdigbestruket papper och de två järnsalter som används är inte skadliga för miljön, ofarliga att hantera och används i livsmedelsindustrin. Pappret är ett indiskt akvarellpapper som tillverkats av återvunna t-shirts. Projektet är kostnadsfritt för deltagarna. Arbetet sker helt utomhus, passar alla åldrar och är fram för allt uppskattat av barn, det är coronasäkert då det sker i det fria där det går att hålla avstånd. Deltagarna exponerar sina verk i solljus, varpå pappret sköljs och torkas på plats. Det går att arbeta även i molnigt väder eller lättare regn. Deltagarna får sedan behålla sina konstverk.

Inom området där Virserums Konsthall ligger finns en Örtagård som drivs ideellt av tre kvinnor från Virserum. Örtagården är fantastisk både till sin form och i urval av örter. Det är en mycket välbesökt och uppskattad plats både av lokalbefolkningen, turister och besökare till konsthallen som slussas vidare dit av vår personal. Konstnären besökte konsthallen och som brukligt informerades hon om örtagården som hon direkt blev förälskad i och såg kopplingen, botanikern Anna Atkins, örtagården, cyanotypi konstverk, konsthallen, barn, publik, kommunens invånare, turister. Förutom att projektet ger deltagarna, barn som vuxna möjlighet att utveckla och lyckas med sina konstnärliga drömmar så leder det även till kunskaper och ökad förståelse om växter, i samklang med en mycket vacker natur nära Virserums ån under ledning av en professionell konstnär.

Mål

Att ha genomfört minst 16 workshops för minst 120 personer varav minst 60 barn. Vi kommer mäta antalet deltagare och på sikt kommer vi kunna marknadsföra projektet på konsthallens hemsida och i sociala medier. Tanken är att projektet kommer att skapa goodwill för konsthallen på lång sikt och eventuellt genomföras igen de närmsta somrarna 2022 och 2023.

Leadercheck: Konstworkshop Virserums konsthall

Projektperiod
2021-06-03 – 2021-09-30
Status
Pågående
Diarienummer
2021-544
Temaområden
Paraplyprojekt Attraktiv landsbygd 2.0
Geografiskt område
Hultsfred kommun
Projektägare
Virserums konsthall