Filmvisning 15/8: ”Nu bor jag på en camping”

Evenemanget ”Filmvisning, föredrag och samtal 15/8: ”Nu bor jag på en camping – det lilla livet i det stora” i arrangemang av KAiM, Kulturakademin i Mariannelund, har beviljats medfinansiering via projektet Allt som sker.

Arrangörens beskrivning av evenemanget:

”Vi vill arrangera en spännande, tankeväckande filmkväll där filmen Nu bor jag på en camping visas och en eller flera av flickorna i filmen inbjuds att vara med tillsammans med filmens unga regissör Jasmijn Kooijman som berättar om processen, året då filmen spelades in, hur deras nu och framtid ser ut.m.m.
Kvällen kommer bestå av Filmvisning på Mariannelunds bio eller Filmbyn Småland samt föredrag och samtal.

Regissören och dokumentärfilmaren Jasmijn Kooijman är 20 år, växte upp i Amsterdam, men bor i Sverige sedan 2015. Jasmijns mamma Marit Törnqvist och hennes mormor och morfar var mycket nära vänner till Astrid Lindgren. Familjen var även statister och delaktiga i filminspelningen av Emil i Lönneberga i Mariannelund. Jasmijns mormor översatte alla Astrid Lindgrens böcker till holländska och hennes mamma Marit Törnqvist är illustratör till flera av Astrid Lindgrens berättelser, samt var den som skapade ”Sagotåget” i Junibacken i Stockholm. Vi finner denna lokala koppling till Mariannelund och Astrid Lindgrens hembygd intressant. Jasmijn Kooijman använder kameran för att belysa samhällsproblem och har stort intresse för mänskliga rättigheter och asylrätt. Med filmen Nu bor jag på en Camping vann hon i mars 2018 Dokumentärfilmfestivalen Tempos pris inom området NEW DOC. Priset delas ut i samarbete med Filmbasen/Film Stockholm, Film i Öst, Filmpool Jämtland, FilmCloud/Kultur i Väst, Film i Dalarna, Filmpool Nord, Kultur i Halland – Film. Juryns motivering till att hennes kortfilm fick priset löd:

För en mänsklig och uppriktig skildring av en globalt angelägen fråga, sedd genom barnens ögon. I det mikrokosmos som utspelar sig på en familjecamping får regissören oss att engagera oss i några flickor från krigshärjade länder, i deras berättelser och minnen, och i samspelet dem emellan – genom en mycket inkännande regi. När vi distanserar oss från det oskyldiga barnets blick är det omöjligt att inte fundera över hur deras framtid kommer att se ut.

I filmen berättar flickorna på asylboendet i Möllstorp sin egen historia om kärlek och vänskap – och hur det kommer sig att de bor på en camping. Den har beskrivits som en nutida Barnen i Bullerbyn-berättelse fylld med lika delar traumatiska minnen av flykt som insiktsfulla framtidsförhoppningar och inspirerande dansnummer. Sema, Farah, Samaa och Sydra kommer från Syrien. Iris från Albanien. Idag bor de på Möllstorps asylboende, tidigare Möllstorps familjecamping. De gör som barn gör mest; leker, dansar, busar. Men de bär också på en historia om flykt, krig och utanförskap. Nu bor jag på en camping skildrar det lilla livet i det stora; anpassningen, förväntningarna och de ofrånkomliga ärr man bär efter ett liv på flykt. Tillsammans berättar de en historia om att finna sig tillrätta i ett nytt land med ett nytt språk, nya vanor och nya vänner.”

”Vi vill ge en chans att visa flickors berättelser. I media nämns oftast pojkar (ensamkommande). Filmen är en kortdokumentär (30 min) gjord av en ung kvinna. Med dessa förutsättningar kommer den troligtvis inte att visas i det vanliga mediautbudet. Vi vill visa filmen i ett större perspektiv nu när den är ny och aktuell. Filmen kommer visas samtidigt som Filmbyn Småland ordnar filmkollo för åldrarna 10-12 år. Deltagarna i detta kollo samt boende i Mariannelund med omnejd kommer att bjudas in. Dessutom planerar vi att bjuda in flickorna som medverkar i filmen, de kan då med egna ord berätta sina upplevelser kring skapandet av filmen och sin framtid i Sverige. Efter filmen planeras samtal och frågestund.”

Styrgruppen för projektet Allt som sker inom Astrid Lindgrens Hembygd, har beviljat Kulturakademin i Mariannelund medfinansiering för evenemanget. Nyttan tillfaller många och arrangören har beskrivit i sin ansökan hur evenemanget ska genomsyras av hållbarhet, jämställdhet, ungas delaktighet och mångfald och uppfyller därmed kriterierna för benämningen ”Det goda evenemanget”. Läs mer på vår hemsida astridlindgrenshembygd.se/evenemang/

 

Mål

Filmvisning 15/8: ”Nu bor jag på en camping”

Projektperiod
2018-08-15 – 2018-08-15
Temaområden
Det goda evenemanget
Geografiskt område
Eksjö kommun
Projektägare
Kulturakademin i Mariannelund-KAiM