Välkommen till Odlingsakademien – ett projekt där vi som bor i Astrid Lindgrens Hembygd tillsammans ska utveckla kunskaper, inspireras och nätverka för en hållbar framtid och minskad sårbarhet genom odling.

Världen är i gungning. Extremväder med torka, översvämningar, bränder och uteblivna skördar har drabbat oss närmare än någonsin. Det är hög tid att göra verkstad, nu krävs konkreta insatser för att minska vår miljöbelastning och öka vår krisberedskap när det gäller livsmedelsförsörjningen. Resurserna, odlingsmarkerna och kunskaperna finns i vårt område. Det som behövs är kunskapsöverföring, inspiratörer och mötesplatser. Projektet vänder sig till både etablerade odlare och till nybörjare. Huvudsaken är att man har ett genuint intresse och vill bidra till inspiration, kunskapsförmedling och nätverkande, för att tillsammans verka för ett mindre sårbart samhälle.
Grunden i projektet är tre parallella odlingskurser, över 90 ansökningar inkom till de totalt 36 kursplatserna! Utöver dessa kurser arrangerar projektet under året en rad kortkurser, föreläsningar, studiebesök och inspirationsträffar. Aktiviteterna är öppna för alla, de är kostnadsfria men kräver anmälan. Först till kvarn gäller!

Odlingsakademien driver också bloggen Odling som livsstil (odlingsomlivsstil.com). Den vänder sig till alla som är intresserade av odling och vill få kunskap, tips, inspiration och kontakt med andra odlare i närområdet. Bloggen är det enklaste sättet att hålla sig uppdaterad om Odlingsakademiens aktiviteter. Följ bloggen genom att trycka på följ-knappen till höger på sidan eller längst ner om du tittar på telefonen. Du får då mejl om nya inlägg och kan därmed vara säker på att inte missa något. Aktiviteterna presenteras också på www.alltsomsker.nu

Pågående odlingskurser 2019

De tre parallella odlingskurserna leds av områdets mest erfarna odlare: Hillevi Helmfrid, Vimmerby, Eva Ekenberg, Eksjö, och Ola Johansson, Mariannelund. Kurserna följer odlingsåret 2019 och omfattar ungefär en kväll i månaden från februari till december. Vimmerbykursen ges på 20 % studietakt med litteratur, eget projekt och kontakt mellan träffarna via en digital studieplattform, medan de andra två kurserna är utformande som mer traditionella kvällskurser. Kursplatserna fördelades utifrån de sökandes motiveringar samt för att uppnå geografisk spridning inom leaderområdet.

Kursbeskrivningar (ladda ned PDF-filer):
Mariannelund: Kursbeskrivning Odlingsakademien_Ola Johansson
Eksjö: Kursbeskrivning Odlingsakademien_Eva Ekenberg
Vimmerby: Kursbeskriving Odlingsakademien_Hillevi Helmfrid

 

Kontaktperson för Odlingsakademien:
Helena Styrbjörn, projektsamordnare
E-post: odlingsakademien@alhembygd.se

Styrgruppen för Odlingsakademien består av Carina Engqvist och Kristina Lindelöf (tillika LAG-ledamöter i Astrid Lindgrens Hembygd).

 

 

 

 

Projekt Odlingsakademien drivs av Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd med finansiering av EU och den Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.