Hultsfred kommun, Vandring på god väg

Kultur och Fritid är förvaltare av vandringslederna i Hultsfred kommun. Nu ser kommunen, tillsammans med andra aktörer inom föreningslivet och privata turistföretag, ett behov av att lederna förbättras. Ett behov finns av att ta fram standards, en typ av kvalitetsmärkning, för lederna. Standards avser skyltningen, tillgänglighet, kvalitén, hållbarhet, mm. Med några av de befintliga vandringslederna (t ex Lönnebergaleden, Emilleden, Björnnäsleden, som är delvis kommunöverskridande) som utgångspunkt vill man undersöka möjligheterna för utvecklandet av konkreta standards för kommunens vandringsleder och naturplatser. I projektet ingår också att ta fram koncept för framtida marknadsföring av lederna och titta på en organisation som är hållbar och effektiv för skötsel av lederna.

Syfte: Projektet vill genom denna förstudie, undersöka möjligheterna för utvecklandet av vandringslederna i området för att höja attraktiviteten och tillgängligheten av naturen. Utvecklade vandringsleder attraherar besökare, bidrar till en hållbar turism och en ökad livskvalitet.

Aktiviteter: I projektet ingår omvärldsanalys och nätverkande, för att samla in en kunskapsbank som sedan ligger till grund för framtida insatser för förbättrad standard på lederna och marknadsföring av dem. I projektet ingår att titta på organisation för skötsel av lederna.

Mål: Målet är att projektet genom omvärldsanalys och kunskapsinsamling skapar ett underlag för framtagandet av en bra standard för vandringsleder. Projektet har också som mål att ta fram koncept för framtida marknadsföring av lederna.

Hultsfred kommun, Vandring på god väg

2017-04-01 – 2018-03-31