Hjälplänkar

Leadermetoden

Leader står för Liaisons Entre Actions de Dévelopment de l´Economie Ruale. Det betyder; "Samverkande åtgärder som verkar för att utveckla landsbygdens ekonomi".

LEADER är en utvecklingsmetod som funnits inom EU sedan början av 1990-talet. Metoden innebär att man i ett lokalt område går samman i trepartnerskap som består av; offentlig, privat och ideell sektor, och gör en strategi för hur man vill jobba med att utveckla landsbygden ekonomiskt.

Projekten ska präglas av:

• trepartnerskap - Hur samverkar ni med offentlig, privat och ideell näring i ert projekt?
  • underifrånperspektiv - Hur ser det ut i ert projekt?
  • nätverk - Vem samverkar ni med?
  • Innovativitet, nytänkande, överförbarhet - Hur ser detta ut i ert projekt?

Strategin genomförs genom att en Lokal Aktivitets Grupp, även förkortad LAG beviljar stöd till lokala projekt som bidrar till att uppfylla målen.

Se här vilka som sitter med i Astrid Lindgrens Hembygds LAG-grupp.

22 April 2015

Prioriterad utvecklingsstrategi

I går fick Astrid Lindgrens Hembygd det glädjande beskedet att föreningen får nya pengar att fördela till projekt som uvecklar landsbygden i området Eksjö, Hultsfred, Högsby, Nässjö, Oskarshamn och Vimmerby.

10 April 2015

Inspiration om hälsa och entreprenörskap i skogen

Spänningen är olidlig. Inom de närmsta veckorna väntar Astrid Lindgrens Hembygd besked om hur Jordbruksverkets urvalskommitté valt att prioritera föreningens utvecklingsplan för 2015-2020. För att uppdatera och inspirera bjuder Astrid Lindgrens Hembygd in alla intresserade till två temakvällar under april.

23 Februari 2015

Projektkavalkad på bion

Lördag den 28 februari kl.10 bjuder Astrid Lindgrens Hembygd in till en projektkavalkad på Mariannelunds anrika biograf. Dagen blir något av en snabbrepris från den gångna perioden, men också en trailer för framtidens landsbygdsutveckling.

10 December 2014

En liten bok om oss

"En liten bok om Astrid Lindgrens Hembygd och leadermetoden". Så heter den folder som kom från tryckeriet häromdagen. Skriften summerar delar av det utvecklingsarbete som föreningen gjort genom åren och beskriver också hur vi jobbar.

Blogg, Verksamhetsledare Christina Thorstensson
Brevethemifrån.se
Stadsfesten är igång
28 Augusti 2015