Hjälplänkar

Leadermetoden

Leader står för Liaisons Entre Actions de Dévelopment de l´Economie Ruale. Det betyder; "Samverkande åtgärder som verkar för att utveckla landsbygdens ekonomi".

LEADER är en utvecklingsmetod som funnits inom EU sedan början av 1990-talet. Metoden innebär att man i ett lokalt område går samman i trepartnerskap som består av; offentlig, privat och ideell sektor, och gör en strategi för hur man vill jobba med att utveckla landsbygden ekonomiskt.

Projekten ska präglas av:

• trepartnerskap - Hur samverkar ni med offentlig, privat och ideell näring i ert projekt?
  • underifrånperspektiv - Hur ser det ut i ert projekt?
  • nätverk - Vem samverkar ni med?
  • Innovativitet, nytänkande, överförbarhet - Hur ser detta ut i ert projekt?

Strategin genomförs genom att en Lokal Aktivitets Grupp, även förkortad LAG beviljar stöd till lokala projekt som bidrar till att uppfylla målen.

Se här vilka som sitter med i Astrid Lindgrens Hembygds LAG-grupp.

27 Augusti 2014

Lokala utvecklingsplaner i Hultsfreds kommun

Som en del i leaderprojektet Utvecklingsplaner i Hultsfreds kommun arrangeras under under hösten fyra seminarier. Förutom tjänstemän från Hultsfreds kommun deltar externa föreläsare från Hela Sverige ska leva. Här finns hela programmet.

11 Juni 2014

Ny rapport

Just nu kämpar Sveriges leaderföreningar med att skriva en strategi inför den kommande perioden 2014-2020. För att hjälpa dem på traven släpper nu samarbetsprojektet "Leader Lär för omställning till hållbarhet" en rapport som sammanfattar lärdommarna som gjorts under de två senaste åren - just om hur Leader kan användas för att stötta omställning till hållbarhet.

22 Maj 2014

Astrid Lindgrens Hembygd laddar för 2014-2020

Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd har lång erfarenhet av landsbygdsutveckling och siktar på att fortsätta arbeta med leadermetoden. Nu i ett utökat geografiskt område – och under rubriken Lokalt Ledd Utveckling. I morgon fredag lämnas den formella intresseanmälan in till Jordbruksverket.

4 Mars 2014

Är vår bygd redo?

Under slutet av mars håller Leader Lär två workshops med resiliensfokus. Först en i Bruzaholm (som avser hela Eksjö kommun) den 28:e och dagen efter i Vena den 29:e.

Blogg, Verksamhetsledare Christina Thorstensson
Brevethemifrån.se