Hjälplänkar

Leadermetoden

Leader står för Liaisons Entre Actions de Dévelopment de l´Economie Ruale. Det betyder; "Samverkande åtgärder som verkar för att utveckla landsbygdens ekonomi".

LEADER är en utvecklingsmetod som funnits inom EU sedan början av 1990-talet. Metoden innebär att man i ett lokalt område går samman i trepartnerskap som består av; offentlig, privat och ideell sektor, och gör en strategi för hur man vill jobba med att utveckla landsbygden ekonomiskt.

Projekten ska präglas av:

• trepartnerskap - Hur samverkar ni med offentlig, privat och ideell näring i ert projekt?
  • underifrånperspektiv - Hur ser det ut i ert projekt?
  • nätverk - Vem samverkar ni med?
  • Innovativitet, nytänkande, överförbarhet - Hur ser detta ut i ert projekt?

Strategin genomförs genom att en Lokal Aktivitets Grupp, även förkortad LAG beviljar stöd till lokala projekt som bidrar till att uppfylla målen.

Se här vilka som sitter med i Astrid Lindgrens Hembygds LAG-grupp.

11 Juni 2014

Ny rapport

Just nu kämpar Sveriges leaderföreningar med att skriva en strategi inför den kommande perioden 2014-2020. För att hjälpa dem på traven släpper nu samarbetsprojektet "Leader Lär för omställning till hållbarhet" en rapport som sammanfattar lärdommarna som gjorts under de två senaste åren - just om hur Leader kan användas för att stötta omställning till hållbarhet.

22 Maj 2014

Astrid Lindgrens Hembygd laddar för 2014-2020

Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd har lång erfarenhet av landsbygdsutveckling och siktar på att fortsätta arbeta med leadermetoden. Nu i ett utökat geografiskt område – och under rubriken Lokalt Ledd Utveckling. I morgon fredag lämnas den formella intresseanmälan in till Jordbruksverket.

4 Mars 2014

Är vår bygd redo?

Under slutet av mars håller Leader Lär två workshops med resiliensfokus. Först en i Bruzaholm (som avser hela Eksjö kommun) den 28:e och dagen efter i Vena den 29:e.

25 Februari 2014

Fisketurismen ska utvecklas

Genom projektet "Inventering och paketering av fisketurism" ska fisketurismen i Eksjö, Vimmerby, Oskarshamn och Hultsfreds kommuner utvecklas och paketeras med mat, logi och evenemang. Nu arrangerar projektägaren Attraktiva Oskarshamn en kostnadsfri utbildningsserie för fiskeentreprenör i området.

Blogg, Verksamhetsledare Christina Thorstensson
Brevethemifrån.se