Hjälplänkar

Leadermetoden

Leader står för Liaisons Entre Actions de Dévelopment de l´Economie Ruale. Det betyder; "Samverkande åtgärder som verkar för att utveckla landsbygdens ekonomi".

LEADER är en utvecklingsmetod som funnits inom EU sedan början av 1990-talet. Metoden innebär att man i ett lokalt område går samman i trepartnerskap som består av; offentlig, privat och ideell sektor, och gör en strategi för hur man vill jobba med att utveckla landsbygden ekonomiskt.

Projekten ska präglas av:

• trepartnerskap - Hur samverkar ni med offentlig, privat och ideell näring i ert projekt?
  • underifrånperspektiv - Hur ser det ut i ert projekt?
  • nätverk - Vem samverkar ni med?
  • Innovativitet, nytänkande, överförbarhet - Hur ser detta ut i ert projekt?

Strategin genomförs genom att en Lokal Aktivitets Grupp, även förkortad LAG beviljar stöd till lokala projekt som bidrar till att uppfylla målen.

Vad innebär Leadermetoden?

Leader är inte en pott med pengar - utan ett sätt att driva utvecklingsarbete

Att arbeta med landsbygdutveckling och med Leader som verktyg innebär att allt arbete utgår utifrån lokala förutsättningar och lokala initiativ. Centralt för Leadermetoden är det gemensamma ansvaret för lokalsamhället där samarbete mellan samhällets sektorer blir den bästa grunden för långsiktig och hållbar utveckling. Kreativa och innovativa arbetssätt gör Leadermetoden till en arbetsform som ger landsbygden stora möjligheter att hitta nya konkurrenskraftiga och företagsamma lösningar. Leadermetoden skapar nya samarbetskulturer och nya forum där människor som kanske aldrig annars skulle ha träffats möts för att diskutera det gemensamma utvecklingsarbetet. Arbetet i partnerskapet innebär att ny kunskap tillförs alla parter.

Några nyckelord för Leadermetoden:

Samverkan

Leaderprojekt kännetecknas av att de sker i samarbete mellan olika aktörer. I bland pratar vi om "trepartnerskapet". Det innebär att det ideella samarbetar med näringsliv och det offentliga för att tillsamans skapa förändring.

Underifrån

Projekt som kommer underifrån är en garant för att pengarna går till något som verkligen efterfrågas. En lokal förankring innebär även oftast att erfarenhetena lever kvar efter projekttiden och genomslaget därmed blir större.

Nytänkande

Det är viktigt att inte fastna i gamla hjulspår, utan det gäller att våga att tänka nytt! Hur kan ni utvecklas, vill ni skapa förändring? Då är Leader något för er. Detta innebär att Astrid Lindgrens Hembygd inte kan stötta ordinarie verksamhet.

Gränsöverskridande

Kommun- och länsgränser är ibland ett hinder i utvecklingsarbete. Därför ser vi hela Astrid Lindgrens Hembygd som ett och samma område, och bryr oss inte om på vilken sida gränsen du bor. Så länge som nyttan hamnar i Astrid Lindgrens Hembygd, så spelar det ingen roll var och självklart kan vi samarbeta med andra Leaderområden.

Överförbart

Bra idéer är dom som går att sno. Det är onödigt att ständigt uppfinna hjulet, och inom Leader ser vi därför gärna att de projekten som drivs går att föra över på andra områden, både i och utanför Astrid Lindgrens Hembygd.

23 Juni 2016

Värne och Näs är först ut som prioriterade projekt!

Astrid Lindgrens styrelse har nu tagit de första projektbesluten i den första beslutsomgången för denna programperiod. Det är två spännande projekt som prioriteras.

30 Maj 2016

Nya ledamöter i styrelsen

Föreningens årsmöte valde in två nya ledamöter in i LAG/styrelsen: Örjan Lundqvist, Vimmerby och Bengtlennart Larson, Nässjö. Den 31 maj, har den nya styrelsen sitt första sammanträde.

3 Maj 2016

Nyhetsbrev 1 2016

Här kan du läsa vårt senaste nyhetsbrev.

16 Mars 2016

Nu är vi i gång. På redigt.

Helgens kickoff blev som väntat ett riktigt startskott för lokalt ledd utveckling i Astrid Lindgrens Hembygd. 135 personer från områdets sex kommuner kom till Rock City i Hultsfred och fick både information och inspiration. Dessutom fick de träffa varandra! Redan under eftermiddagen föddes nya projektidéer.

Alltsomsker.nu