Hjälplänkar

Flytta eller stanna?

Hur påverkar vuxnas attityder ungdomars val och hur påverkar de i sin tur den regionala utvecklingen? Det frågade sig forskare Lotta Svensson för några år sedan i Söderhamn. Nu har hon gjort samma analys i Eksjö, Vimmerby och Hultsfreds kommuner.

Lotta Svensson har med hjälp av en undersökning i Söderhamn påvisat att trots att de vuxna hyser farhågor kring utvecklingsmöjligheterna i krympande orter och trots att det från lokala/regionala makthavares sida finns en uttalad vilja att öka ungdomars deltagande i den regionala utvecklingen, så leder underliggande normer och interna logiker till att ungdomar i regionen uträknas som utvecklingskraft. Hon har också konstaterat att detta påverkar utflyttningen av unga människor, och att samma mekanismer verkar dämpande på möjligheterna för de unga människor som faktiskt finns kvar i kommunen att vara med i utvecklingsarbetet.

Lotta Svensson har nu gjort en liknande studie i Eksjö, Vimmerby och Hultsfred och funnit att det finns stora likheter i de tre smålandskommunerna. Problematiken är på många sätt densamma även om det finns lokala variationer.

Eksjö skiljer ut sig på flera sätt i undersökningen. Här finns exempelvis en högre andel ungdomar med en positiv inställning till hemkommunen, jämfört med andra kommuner. Inte minst högstadieflickor med högutbildade föräldrar ser positivt på en framtid i Eksjö. Ungdomarna i Eksjö tycks också ha ett högre förtroende för makthavarna samt tror också att de lokala makthavarna vill att de ska bo kvar.

Läs hela rapporten Att växa upp i storstadsskugga - i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö

11 Juni 2014

Ny rapport

Just nu kämpar Sveriges leaderföreningar med att skriva en strategi inför den kommande perioden 2014-2020. För att hjälpa dem på traven släpper nu samarbetsprojektet "Leader Lär för omställning till hållbarhet" en rapport som sammanfattar lärdommarna som gjorts under de två senaste åren - just om hur Leader kan användas för att stötta omställning till hållbarhet.

22 Maj 2014

Astrid Lindgrens Hembygd laddar för 2014-2020

Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd har lång erfarenhet av landsbygdsutveckling och siktar på att fortsätta arbeta med leadermetoden. Nu i ett utökat geografiskt område – och under rubriken Lokalt Ledd Utveckling. I morgon fredag lämnas den formella intresseanmälan in till Jordbruksverket.

4 Mars 2014

Är vår bygd redo?

Under slutet av mars håller Leader Lär två workshops med resiliensfokus. Först en i Bruzaholm (som avser hela Eksjö kommun) den 28:e och dagen efter i Vena den 29:e.

25 Februari 2014

Fisketurismen ska utvecklas

Genom projektet "Inventering och paketering av fisketurism" ska fisketurismen i Eksjö, Vimmerby, Oskarshamn och Hultsfreds kommuner utvecklas och paketeras med mat, logi och evenemang. Nu arrangerar projektägaren Attraktiva Oskarshamn en kostnadsfri utbildningsserie för fiskeentreprenör i området.

Blogg, Verksamhetsledare Christina Thorstensson
Brevethemifrån.se