Hjälplänkar

Flytta eller stanna?

Hur påverkar vuxnas attityder ungdomars val och hur påverkar de i sin tur den regionala utvecklingen? Det frågade sig forskare Lotta Svensson för några år sedan i Söderhamn. Nu har hon gjort samma analys i Eksjö, Vimmerby och Hultsfreds kommuner.

Lotta Svensson har med hjälp av en undersökning i Söderhamn påvisat att trots att de vuxna hyser farhågor kring utvecklingsmöjligheterna i krympande orter och trots att det från lokala/regionala makthavares sida finns en uttalad vilja att öka ungdomars deltagande i den regionala utvecklingen, så leder underliggande normer och interna logiker till att ungdomar i regionen uträknas som utvecklingskraft. Hon har också konstaterat att detta påverkar utflyttningen av unga människor, och att samma mekanismer verkar dämpande på möjligheterna för de unga människor som faktiskt finns kvar i kommunen att vara med i utvecklingsarbetet.

Lotta Svensson har nu gjort en liknande studie i Eksjö, Vimmerby och Hultsfred och funnit att det finns stora likheter i de tre smålandskommunerna. Problematiken är på många sätt densamma även om det finns lokala variationer.

Eksjö skiljer ut sig på flera sätt i undersökningen. Här finns exempelvis en högre andel ungdomar med en positiv inställning till hemkommunen, jämfört med andra kommuner. Inte minst högstadieflickor med högutbildade föräldrar ser positivt på en framtid i Eksjö. Ungdomarna i Eksjö tycks också ha ett högre förtroende för makthavarna samt tror också att de lokala makthavarna vill att de ska bo kvar.

Läs hela rapporten Att växa upp i storstadsskugga - i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö

16 Mars 2016

Nu är vi i gång. På redigt.

Helgens kickoff blev som väntat ett riktigt startskott för lokalt ledd utveckling i Astrid Lindgrens Hembygd. 135 personer från områdets sex kommuner kom till Rock City i Hultsfred och fick både information och inspiration. Dessutom fick de träffa varandra! Redan under eftermiddagen föddes nya projektidéer.

10 Mars 2016

Över 130 anmälda till kickoff!

Det finns ett stort intresse för landsbygdsutveckling i området. Det visar deltagarlistan till vår kickoff. Över 130 personer från hela det geografiska området kommer till Rock City i Hultsfred för att bli inspirerade och för att få veta mer om vilka sökmöjligheter som finns i den nya programperioden.

9 Mars 2016

Årsmöte 21 april

Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd bjuder in till årsmöte den 21 april. Plats: Campus, Hultsfred. Vi börjar kvällen med lite enklare förtäring kl 18:00. Årsmötet startar kl 19:00. Vi kommer också under kvällen ge en kortare presentation om den nya strategin och vilka möjligheter som ges i nya programperioden.

1 Mars 2016

Ny verksamhetsledare på plats!

Den här veckan välkomnar vi vår nya verksamhetsledare Johanna Stejdahl. Tillsammans med Therese Sjögren kommer hon att vara föreningens ansikte utåt och ha kontakten med dem som vill söka stöd i området. "Vi har en fantastisk kompetens på konotoret" säger ordförande Peter Högberg.

Alltsomsker.nu