Hjälplänkar

Flytta eller stanna?

Hur påverkar vuxnas attityder ungdomars val och hur påverkar de i sin tur den regionala utvecklingen? Det frågade sig forskare Lotta Svensson för några år sedan i Söderhamn. Nu har hon gjort samma analys i Eksjö, Vimmerby och Hultsfreds kommuner.

Lotta Svensson har med hjälp av en undersökning i Söderhamn påvisat att trots att de vuxna hyser farhågor kring utvecklingsmöjligheterna i krympande orter och trots att det från lokala/regionala makthavares sida finns en uttalad vilja att öka ungdomars deltagande i den regionala utvecklingen, så leder underliggande normer och interna logiker till att ungdomar i regionen uträknas som utvecklingskraft. Hon har också konstaterat att detta påverkar utflyttningen av unga människor, och att samma mekanismer verkar dämpande på möjligheterna för de unga människor som faktiskt finns kvar i kommunen att vara med i utvecklingsarbetet.

Lotta Svensson har nu gjort en liknande studie i Eksjö, Vimmerby och Hultsfred och funnit att det finns stora likheter i de tre smålandskommunerna. Problematiken är på många sätt densamma även om det finns lokala variationer.

Eksjö skiljer ut sig på flera sätt i undersökningen. Här finns exempelvis en högre andel ungdomar med en positiv inställning till hemkommunen, jämfört med andra kommuner. Inte minst högstadieflickor med högutbildade föräldrar ser positivt på en framtid i Eksjö. Ungdomarna i Eksjö tycks också ha ett högre förtroende för makthavarna samt tror också att de lokala makthavarna vill att de ska bo kvar.

Läs hela rapporten Att växa upp i storstadsskugga - i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö

22 April 2015

Prioriterad utvecklingsstrategi

I går fick Astrid Lindgrens Hembygd det glädjande beskedet att föreningen får nya pengar att fördela till projekt som uvecklar landsbygden i området Eksjö, Hultsfred, Högsby, Nässjö, Oskarshamn och Vimmerby.

10 April 2015

Inspiration om hälsa och entreprenörskap i skogen

Spänningen är olidlig. Inom de närmsta veckorna väntar Astrid Lindgrens Hembygd besked om hur Jordbruksverkets urvalskommitté valt att prioritera föreningens utvecklingsplan för 2015-2020. För att uppdatera och inspirera bjuder Astrid Lindgrens Hembygd in alla intresserade till två temakvällar under april.

23 Februari 2015

Projektkavalkad på bion

Lördag den 28 februari kl.10 bjuder Astrid Lindgrens Hembygd in till en projektkavalkad på Mariannelunds anrika biograf. Dagen blir något av en snabbrepris från den gångna perioden, men också en trailer för framtidens landsbygdsutveckling.

10 December 2014

En liten bok om oss

"En liten bok om Astrid Lindgrens Hembygd och leadermetoden". Så heter den folder som kom från tryckeriet häromdagen. Skriften summerar delar av det utvecklingsarbete som föreningen gjort genom åren och beskriver också hur vi jobbar.

Blogg, Verksamhetsledare Christina Thorstensson
Brevethemifrån.se
Stadsfesten är igång
28 Augusti 2015