Hjälplänkar

Flytta eller stanna?

Hur påverkar vuxnas attityder ungdomars val och hur påverkar de i sin tur den regionala utvecklingen? Det frågade sig forskare Lotta Svensson för några år sedan i Söderhamn. Nu har hon gjort samma analys i Eksjö, Vimmerby och Hultsfreds kommuner.

Lotta Svensson har med hjälp av en undersökning i Söderhamn påvisat att trots att de vuxna hyser farhågor kring utvecklingsmöjligheterna i krympande orter och trots att det från lokala/regionala makthavares sida finns en uttalad vilja att öka ungdomars deltagande i den regionala utvecklingen, så leder underliggande normer och interna logiker till att ungdomar i regionen uträknas som utvecklingskraft. Hon har också konstaterat att detta påverkar utflyttningen av unga människor, och att samma mekanismer verkar dämpande på möjligheterna för de unga människor som faktiskt finns kvar i kommunen att vara med i utvecklingsarbetet.

Lotta Svensson har nu gjort en liknande studie i Eksjö, Vimmerby och Hultsfred och funnit att det finns stora likheter i de tre smålandskommunerna. Problematiken är på många sätt densamma även om det finns lokala variationer.

Eksjö skiljer ut sig på flera sätt i undersökningen. Här finns exempelvis en högre andel ungdomar med en positiv inställning till hemkommunen, jämfört med andra kommuner. Inte minst högstadieflickor med högutbildade föräldrar ser positivt på en framtid i Eksjö. Ungdomarna i Eksjö tycks också ha ett högre förtroende för makthavarna samt tror också att de lokala makthavarna vill att de ska bo kvar.

Läs hela rapporten Att växa upp i storstadsskugga - i Vimmerby, Hultsfred och Eksjö

6 December 2016

Möte om bioenergi och kraftvärmeanläggningen Volters möjligheter!

Efter medlemsmötet på Emåmejeriet i oktober har vi fått veta att en del projektidéer föddes under kvällen. Det vill vi fånga upp! Välkommen den 11 januari 2017 till en djupare diskussion kring möjligheten att skapa hållbara och lokalt självförsörjande kraftvärmesystem.

6 December 2016

Nya projekt som prioriterats av Astrid Lindgrens Hembygd!

Vimmerby IFs projekt "Mötesplats Ceos" beviljas projektstöd för en förstudie, där föreningen vill projektera och undersöka möjligheterna att bygga en egen mötesplats vid Ceosvallen i Vimmerby. Dessutom prioriteras projekten "Det goda evenemanget" och "Allt som sker" som båda drivs av LAG.

24 November 2016

Medlemsmöte i Olsbergs arena

Onsdagen den 30 november kl 18:00 bjuder Astrid Lindgrens Hembygd in till medlemsmöte i Olsbergs arena, Eksjö. Gamla och nya medlemmar hälsas välkomna!

28 Oktober 2016

Boka in 30 november i kalendern!

Astrid Lindgrens hembygds nästa medlemsmöte äger rum i Eksjö den 30 november kl 18:00-20:30. Temat för kvällen blir "folkhälsa". Mer info kommer.

Alltsomsker.nu