Hjälplänkar

Full Fart Framtidsforum

Astrid Lindgrens hembygd har under förra våren och hösten ”smugit” igång en ny verksamhet – Framtidsforum . Nu är verksamheten i full gång! Vi vill ”lyfta hållbarhetsfrågorna” i alla tänkbara sammanhang i våra fyra kommuner, säger projektledarna Therese Sjögren och Hillevi Helmfrid. 


Framtidsforum ska vara - precis som det låter – ett forum för samtal om framtiden. Vi vet att dagens utveckling inte är hållbar, varken ekologiskt eller mänskligt. För att en omställning ska kunna ske behöver vi bättre förstå planetens ekologiska gränser och också bli klara över vilken sorts framtid vi längtar efter. Idag finns få forum för samtal om de lite större perspektiven. Politik och mediadebatt handlar mest om de korta tidsperspektiven och egoistisk vinning för enskilda grupper eller individer. Professorn och indianhövdingen Oren Lyons menar att vi behöver tänka 7 generationer framåt och bakåt. Vi behöver lyssna på både förfädernas och de kommande generationernas åsikt inför att vi tar beslut.

Framtidsforum vill hjälpa till att skapa samtal där perspektivet i både tid och rum är vidgade. Det kan vi inte göra själva. Vi hoppas att du och din organisation vill hjälpa till. Vi arbetar genom nätverk, bjuder in till möten och inventerar vad som är på gång. I dessa möten uppstår löpande idéer till Forumaktiviteter (kurser, konferenser, workshops, studiecirklar…..) som vi gärna vill arrangera, gärna tillsammans med dig och din organisation!

I föreningens ordinarie projektverksamhet finns det dessutom möjlighet för organisationer att söka pengar för större och mindre omställningsprojekt. Upp till 20 000 kronor kallas för ”utvecklingscheck” och har en handläggningstid på max 2 veckor. Ett större projekt kan ta ungefär ett halvår att bereda. I allmänhet krävs en egeninsats. Det kan till exempel vara arbetstid, även deltagarnas tid. För att veta mer om detta kontakta Jacob Käll 0492-18897.

Nyheter från Framtidsforum

31 Juli 2014

Vadå "Skogsträdgård"?

Under 2 dagar i mitten på juli arrangerade Framtidsforum i samarbete med Omställning Vimmerby-Hultfred en skogsträdgårdskurs. Innehållet varierade från teori om vad en skogsträdgård faktiskt är till praktiska gräva-ner-planta-aktiviteter.

31 Juli 2014

Vi tog en tur till Hyssna!

I Hyssna finns två av Sveriges mest intressanta skogsgubbar; tvillingarna Anders och Johannes Eriksson. De driver tillsammans Melltorps skogsförvaltning. De är också riktiga irritationsobjekt för alla som vill bruka sin skog så konventionellt som möjligt med röjning och gallring av skogen...

24 Juni 2014

Hållbar utveckling med Leadermetoden – tio framgångsfaktorer

Leader Lär, Framtidsforums systerprojekt, levererar nu sina lärdomarna i en läsvärd rapport!

Senaste nyhetbreven från Framtidsforum