Hjälplänkar

Forumnytt

 

Utlysning av utvecklingscheckar för kulturprojekt

Vilka grundläggande antaganden om människan och naturen kan behöva vändas ut och in för att skapa den kultur runt vilken ett livsbefrämjande samhälle kan byggas? Vi tror att kulturarbetare kan spela en viktig roll i samtalet om en hållbar framtid.  Astrid Lindgrens Hembygd har därför öronmärkt ett antal utvecklingscheckar för kulturprojekt under Framtidsveckan 2012: 24 mars – 1 april. Vi välkomnar alla kulturella uttrycksformer och gärna innovativa blandningar. Utlysningen vänder sig till såväl amatörer som proffs, privat eller offentligt. Checkarna inför Framtidsveckan ska ses som en första stimulans och en början till ett framtida fördjupat samarbete.

Mer information finns här: Utlysning kultur okt11.pdf

 

Ny medarbetare

Den 17e september fick Framtidsforum en ny medarbetare.  Hillevi kommer att befinna sig utomlands under vintern och våren, och Emma Sundman axlar därför projektledarrollen tillsammans med Therese under den perioden. Emma kommer senast från en tjänst på Hultsfreds kommuns Miljö- och byggnadskontor, och har tidigare främst arbetat på miljöorganisationer i Nepal, bland annat med klimatfrågor, etiskt företagande och ekoturism.

Läs mer här: Framtidsforum tar ny fart.pdf

 

Framtidsveckan 24 mars- 1 april 2012

Datum för Framtidsveckan i Astrid Lindgrens hembygd 2012 är nu satta. Den kommer att äga rum mellan den 24e mars och den 1a april. Förberedelserna är i full gång, med många nya och många beprövade idéer och arrangörer. Vill du vara med? Kontakta oss!  

 

Bokcirkel och filmvisningar

Framtidsforum kommer inom kort att starta en bokcirkel och en serie filmvisningar, båda självklart med tema omställning. Information om när vi drar igång kommer att finnas på vår hemsida.

Omvärld

”Sveriges klimatutsläpp är större än regeringen säger”

Sveriges klimatpåverkan har ökat under lång tid – inte minskat som regeringen, miljöministern och andra politiker hävdar. Det skriver Uppsalaforskare om sina nya rön. Avdelningen Globala energisystem vid Uppsala universitet presenterade nyligen resultaten från en undersökning som studerat svensk klimatpåverkan ur ett konsumtionsperspektiv. Resultaten visar att de totala utsläppen av växthusgaser ökat med cirka 20 procent under åren 1993 till 2005 – till skillnad från den minskning med 10 procent som brukar hävdas i den officiella statistiken. Någon frikoppling mellan klimatpåverkan och ekonomisk tillväxt har alltså inte skett i Sverige. En förutsättning för rättvisa klimatavtal – där hänsyn tas till den rika världens ökade konsumtion – är att en konsumtionsbaserad bokföring blir central i de internationella klimatförhandlingarna, skriver forskarna.

Läs mer här: Sveriges klimatutsläpp är större... 

”Klimatförändringarna blir allvarligare än vi trott”

Slutsatserna i en ny rapport från SMHI visar att effekterna av klimatförändringarna kan antas bli väsentligt allvarligare än vad tidigare bedömningar pekat mot. SMHI har sammanställt aktuella studier på området. Rapporten visar att havsnivåhöjningen kan bli upp till två meter vid slutet av detta sekel, havsförsurningens effekter på marina ekosystem är mer omfattande än vad som tidigare varit känt, och avsmältningen av Arktis havsis sker snabbare än vad som bedömdes 2007.  Kraftiga utsläppsminskningarna till år 2050 krävs för att  tvågradersmålet inte ska överskridas. Rapporten överlämnades den 14 september till regeringen, och kommer att fungera som ett stöd för Sveriges agerande i klimatarbetet.

Läs mer här: Klimatförändringarna är allvarligare...

Evenemangtips 

 

Väck Medskaparen 28-30 okt, Inre omställning för en hållbar värld

Omställning Sverige, Pachamama Alliance och Mundekulla Kursgård bjuder in till en kurshelg kring utmaningen och möjligheten att medskapa en hållbar, rättvis och meningsfull mänsklig närvaro på planeten. De utlovar en utmanande, inspirerande, omskakande och upplyftande helg som kan förändra din syn på dig själv och världen för alltid – en ”synvända” som samtidigt uppenbarar nya möjligheter när det gäller vilken framtid vi kan skapa och vilken roll du kan spela i det.

Läs mer här: Väck medskaparen - Kurs i Mundekulla

 

Miljöseminarium i Bodafors, 9 nov

Den 9 november 2011 bjuder Emåns Ekomuseum i Bodafors in till ett miljöseminarium med titeln: Hur bygger man ekologiskt- Kunskaper om ett hållbart byggande. Den kände miljöarkitekten Varis Bokander berättar om konsten att bygga sunda hus och om kretslopp och hushållning inom byggsektorn. Seminariet hålls med anledning av muséets planerade tillbyggnad.

För mer info, kolla här: Ekomuseum.nu

Årets nobelpristagare i litteratur: Tomas Transtömer- naturskildrare

Skiss i oktober

Bogserbåten är fräknig av rost. Vad gör den så långt
                                                                                       inne i landet?
Den är en tung, slocknad lampa i kylan.
Men träden har vilda färger. Signaler till andra stranden!

 

På väg hem ser jag bläcksvamparna skjuta upp genom
                                                                                       gräsmattan.
De är de hjälpsökande fingrarna på en som snyftat länge för sig själv i mörkret där nere.
Vi är jordens.

 

 

Astrid Lindgrens Hembygd efterlyser projekt som handlar om omställning till ett hållbart samhälle. Du som bär på idéer – vänd dig till Therese eller Emma för att veta mer om vad som kan finansieras!

Nyheter från Framtidsforum

31 Juli 2014

Vadå "Skogsträdgård"?

Under 2 dagar i mitten på juli arrangerade Framtidsforum i samarbete med Omställning Vimmerby-Hultfred en skogsträdgårdskurs. Innehållet varierade från teori om vad en skogsträdgård faktiskt är till praktiska gräva-ner-planta-aktiviteter.

31 Juli 2014

Vi tog en tur till Hyssna!

I Hyssna finns två av Sveriges mest intressanta skogsgubbar; tvillingarna Anders och Johannes Eriksson. De driver tillsammans Melltorps skogsförvaltning. De är också riktiga irritationsobjekt för alla som vill bruka sin skog så konventionellt som möjligt med röjning och gallring av skogen...

24 Juni 2014

Hållbar utveckling med Leadermetoden – tio framgångsfaktorer

Leader Lär, Framtidsforums systerprojekt, levererar nu sina lärdomarna i en läsvärd rapport!

Senaste nyhetbreven från Framtidsforum